Selecteer een pagina

Afgelopen maandag 30 januari vond de workshop voor Community Builders plaats. Moedige leiders die hun organisatie of community willen activeren, kwamen bij elkaar. Kirsten Wagenaar gaf een interessante presentatie over hoe je je community kunt activeren. De deelnemers gingen vervolgens aan de slag in twee workshoprondes. Heb je de workshop gemist? Geen paniek, want in deze blog delen we de 5 handvatten uit de workshop nog eens met alle community builders.

1. Waarom Community Building?

Het bouwen van een community gaat niet zozeer over de kwaliteiten van de leider, maar vooral om de eerste volgers,’ legt Community Building expert Kirsten Wagenaar uit. Tijdens de workshop inspireerde Kirsten de deelnemers over de fijne kneepjes van het vak. Wat is community building precies en wat zijn de randvoorwaarden van een gezonde actieve community? Laat je inspireren door de video van Kirsten’s presentatie.

Of beluister de presentatie onderweg:

 

2. Concepting | Plan van aanpak

Je hebt de rol van community manager op je genomen en je wilt aan de slag! Nu je meer weet over de effecten en randvoorwaarden van community management, kun je de eerste stappen gaan zetten. Voor deze eerste fase hebben we een plan van aanpak ontwikkeld.

We zien steeds meer organisaties transformeren vanuit vaste structuren naar flexibele vormen van organiseren. Natuurlijk is elke situatie anders, maar toch komen wij steeds dezelfde vraag tegen, namelijk: “Hoe mobiliseer ik mijn collega’s voor een nieuwe manier van werken?” Oftewel in Part-up termen: “Hoe activeer ik mijn tribe?”

Het antwoord op deze vraag zie je in de onderstaande afbeelding: een set aan activiteiten in de vorm van zes verschillende stappen. Met deze stappen breng je mensen in beweging, zowel binnen als buiten (starre) organisaties. Een belangrijkste eerste stap is het samenstellen van een kernteam, dat de rest van de organisatie in beweging krijgt. Wat je precies met het kernteam kan uitvoeren vind je in ons standaard plan van aanpak. Download het plan in de achterliggende blog door te klikken op onderstaande link. 

[sf_button colour=”accent” type=”standard” size=”large” link=”https://blog.part-up.com/blogs/je-organisatie-in-beweging-het-plan-van-aanpak” target=”_self” icon=”fa-paperclip” dropshadow=”no” extraclass=””]Download het plan van aanpak[/sf_button]

 

3. Activatie | Richtlijnen voor je communicatieplan

Vanaf de eerste stap in het bouwen van je community speel je als community manager een belangrijke rol in de transparante communicatie in je organisatie. Je kunt op verschillende manieren communiceren met medewerkers uit de organisatie. Overtuigingskracht en duidelijke plannen zijn daarvoor nodig. Waarover, op welk moment en hoe communiceer je over Part-up?

We bieden je graag een steuntje in de rug. Om het je gemakkelijker te maken hebben we een handig communicatiepakket ontwikkeld. Daarin staan video’s over het gebruik van Part-up als platform, posters, placemats met een stappenplan en een planning. Hiermee kun je jouw collega’s ten alle tijden informeren over Part-up.

4. Groei | Community Management strategie

Een actieve community manager is een van de factoren die mede het succes bepaalt van een community. Elke fase van een community vraagt om andere skills. Je community laten groeien betekent hard werken met vallen en opstaan. Dit vergt een lange adem en dus veel geduld. Om praktisch richting te geven aan de groeifase van je community, kun je de whitelabel sheet gebruiken. Het doel van deze sheet is je te ondersteunen bij het actief richting en inhoud geven aan de groei van de community, in plaats van alleen te reageren op de ontwikkelingen.

5. Onderhoud | Blijven leren

Belangrijk als community manager is natuurlijk ook blijven leren! Daarvoor organiseren wij eens per kwartaal een workshop. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je je organisatie of bestaande community verder ontwikkelen? Iedereen met interesse in zelforganisatie is welkom tijdens de Community Building Workshops. Of je nou formeel een manager of een informele initiatiefnemer bent, en al dan niet gebruikmakend van Part-up, het maakt niets uit. Het doel is het eigen maken van de visie en aanpak voor jouw situatie.

Herken je jezelf in een van deze beschrijvingen? Dan is deze workshop zeker iets voor jou!

  • Je brengt je collega’s in jouw organisatie graag met elkaar in verbinding
  • Je wilt aan de slag met zelforganisatie
  • Je bent een (in)formele leider in je organisatie
  • Je wilt praktisch aan de slag met je tribe op Part-up

 Voor Community Builders

Elk kwartaal organiseren we vanuit Part-up een workshop en een evenement. Tijdens de workshops gaan we dieper in op dit onderwerp en aan de slag met jouw case. De evenementen zijn voornamelijk bedoeld om kennis te maken met Part-up en ervaringen van andere organisaties te horen en zien. Ben je er de volgende keer bij?