Selecteer een pagina

Teamvorming is onze expertise. Bij Part-up adviseren we er elke dag over. Maar hoe breiden wij zelf ons team eigenlijk uit, wanneer we zoals nu, snel extra capaciteit nodig hebben? De part-uppers bedachten een nogal spannend, omgekeerd aanname proces. Hoe zou jij als kandidaat dit aanpakken? Of misschien een inspirerend proces als jij ook kandidaten zoekt?

Het werven van mede-ondernemers

Bij Part-up geloven we in de kracht van zelforganisatie. Mensen die zich gelijkwaardig (horizontaal) tot elkaar verhouden. We organiseren ons volledig zonder hiërarchie. Sinds het begin kiezen we daarom voor het werken met zelfstandigen, zodat we geen werkgever-werknemer relatie inbouwen. Alle collega’s zijn mede-eigenaar van de coöperatie en daarmee op dezelfde wijze betrokken bij de volledige bedrijfsvoering. Voor de uitbreiding van ons consultancyteam zoeken we een zelfstandige ondernemer, die ons missie deelt: meer talent vinden en benutten, door het werk anders te organiseren.

De eerst stap was het publiceren van onze vraag op social media. Dit leverde al veel reacties op. Daarnaast hebben we ons persoonlijke netwerk aangesproken. Beschikbare geïnteresseerden vroegen we om een motivatie. Bij de voorselectie lieten we iemands drive om zich bij ons te willen aansluiten zwaarder wegen dan skills of ervaring, omdat je als je wilt immers alles snel kunt leren. Wanneer we overtuigd waren van de wilskracht en toegevoegde waarde van deze persoon in ons team, nodigden we ze uit voor een kennismakingsavond. Deze vond afgelopen maandag plaats.

Social media post Part-up zoekt collega

Een spannende kennismakingsavond

Acht geselecteerde kandidaten meldden zich maandagavond voor de kennismaking met het Part-up consultancy team. We kozen ervoor niet te veel te zenden over ons bedrijf. Maar direct aan de slag te gaan met speeddaten tussen de kandidaten onderling. Aan de hand van vragen als ‘Wat betekent samenwerken voor jou?’, ‘Wat was jouw leukste opdracht?’ en ‘Waarom ben jij de ideale Part-up collega?’

In alles wat we bij Part-up doen staat gelijkwaardigheid centraal. We wilden ons niet boven de kandidaten stellen, door eenzijdig het proces te bepalen. We kozen ervoor de kandidaten de vraag stellen hoe zij dit aanname proces zouden vormgeven en wie ze zouden aanbevelen. We deden dit letterlijk, door halverwege de avond, na vier speeddate rondes, opeens te stoppen. Zittend in een kring met de collega’s en de sollicitanten legden we de vraag in het midden hoe het nu verder moest.

Verwarring!

Daarmee introduceerden we natuurlijk verwarring. Hadden we hier zelf dan niet over nagedacht? Hoe konden de kandidaten ons adviseren, terwijl ze ons en elkaar nog nauwelijks kenden? Welke vormen om nu verder te komen zijn er, of kunnen we bedenken? Hoe neem je met elkaar een beslissing over het vervolg? Durf je je gevoel hierbij uit te spreken?

Het was juist in dit verwarrende en spannende stopmoment, dat we onze kandidaten goed leerden kennen. Door duidelijk te maken dat we bewust niet over dit moment hadden nagedacht, en het ook echt (!) niet wisten, ontstond een gelijkwaardigheid in de groep. We wisten het samen niet. Elk voorstel was goed, maar welke was nu het beste? Wie durfde zich uit te spreken?

Samen met de kandidaten over het proces besluiten

In het daarop volgende proces introduceerden we consent besluitvorming. Iedereen mocht een voorstel doen, wat we bij geen overwegend bezwaar zouden aannemen. Zorgen bij een voorstel tellen niet als bezwaar. Een bezwaar is echt een motivatie waarom iets een slecht idee is, bijvoorbeeld omdat er een beter voorstel is.

Door het benoemen van de spanning en het gewenste resultaat van de avond, ontstond er ruimte voor inbreng van oplossingen. In dit proces werd duidelijk zichtbaar welke rol en positie de kandidaten in een dynamisch groepsproces innemen. Hoe is hun persoonlijk leiderschap? Kies je voor jezelf, durf je te gaan staan voor de anderen, houd je voor ogen wat Part-up nodig heeft en hoe houd je het voor de groep veilig?

Een collega vinden waar wij van kunnen leren

Er werd gekozen voor een oplossing om per kandidaat samen de sterke punten te gaan benoemen. Erg leuk om te horen wat mensen over je denken en van je vinden, terwijl ze je pas heel kort kennen; maar wel al hebben zien participeren in dit spannende groepsproces. In de check-out na afloop (waar iedereen even de kans krijgt om zonder reactie van anderen te reflecteren) bleek wel dat het voor iedereen een verfrissende (en soms ook even een verwarrende) avond was geweest. Het was anders. En dat is Part-up.

Op basis van het advies van de groep is voor ons duidelijk met wie we vervolgstappen willen maken. Met deze kandidaten gaan we de komende tijd verder optrekken. Ze mogen meelopen bij klanten en op ons kantoor. Door samen aan de slag te gaan leren we elkaar de komende tijd goed kennen en kunnen we bepalen met welke kandidaten we verder afspraken willen maken over deelname aan ons team en eigenaarschap van ons bedrijf. Een ding weten we zeker: respect voor wie als winnaar uit dit proces komt!

Wil je meer weten over dit proces? Neem dan contact met me op via laurens@part-up.com